Projects

1926 Lakeshore

Location: 1926 Lakeshore Boulevard West
Completed: 2018

The architecture of the proposed condominium building on the subject site was inspired by the legacy of important historical buildings located along Toronto’s lakefront.  These buildings are often noted for their rigorous rhythm of monolithic masonry or concrete structure, balanced by oversized glazed openings, often with a fine grid of mullions.

The proposed building’s retail component and podium similarly employs of precast concrete pilasters, panels and stylized cornice lines, married with significantly scaled glazed openings.  This creates a macro and micro rhythm that is especially noticeable along the south elevation facing Lakeshore Boulevard, and the north facade facing the neighbourhood to the north. The elegant detailed treatment of the podium creates an architecture that provides an elegant residential facade for the above grade parking levels. The massing of the podium is kept lower at the east and west ends, providing a continuity to the street front with that of existing buildings and maintaining pedestrian sight lines and scale at the corner of Lake Shore and Windermere.  Horizontal cornice lines are carried through the podium, at the heights of the east and west ends, providing a visual reference to this lower height band and further continuity to the street front.

The residential tower facades maintain and re-enforce the established rhythm and structure of the podium.  As the solid vertical elements extend up from the building’s podium to the tower facades, the horizontal precast concrete features give way to vertical strips of glazing, visually ‘lightening’ the building.  At the 29th floor level, a horizontal precast concrete band is introduced to mark the division between the middle of the tower from the top.  This separation refers to a more traditional high-rise composition, while providing punctuation between distinctly different floor plates.

Manipulating the configuration of the mechanical penthouse, articulating it with glazing and introducing corner terraces at the upper levels, creates a distinct stepping profile at the buildings top.  Terminating the vertical precast concrete features in this fashion, ties the building together from street to top, while still allowing the character of the base, middle and top to distinguish themselves

© Copyright 2016 Scott Shields